Logopedie
(Auditief) Werkgeheugen trainingsprogramma

(Auditief) Werkgeheugen trainingsprogramma

Logopedie Oost Gelre heeft drie Acoustic Pioneer Coaches die kunnen beoordelen of er zich problemen bestaan op het gebied van het werkgeheugen en hier een training op inzetten.
Het werkgeheugen, een executieve functie, speelt een cruciale rol bij het plannen, organiseren en controleren van diverse cognitieve processen.
Dit vermogen stelt ons in staat om actief informatie vast te houden, deze te manipuleren, soepel tussen taken te schakelen en onze aandacht te richten terwijl we afleiding negeren. Dagelijks vertrouwen we op ons werkgeheugen om informatie voor korte periodes te vast te houden en taken die hierbij horen uit te voeren. Wanneer dit niet goed functioneert, worden problemen ondervonden. Bijvoorbeeld:

  • Moeite met concentreren
  • Dromerig of snel afgeleid zijn
  • Moeite met het oplossen van rekensommen of begrijpend lezen
  • Moeite met het uitvoeren van opdrachten en dingen vergeten
  • Problemen met gestructureerd vertellen of het beginnen aan een taak
  • Zoeken naar woorden of namen die wel worden gekend, maar niet herinnert
  • Wordt beschouwd als slordige werker
  • Lijkt het overzicht kwijt te zijn en heeft een vol hoofd


Als je merkt dat jouw kind last heeft van bovengenoemde problemen, dan kan het goed zijn dat hij/zij een probleem heeft met het (auditieve) werkgeheugen. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen hun werkgeheugen versterken en efficiënter gebruiken door gerichte training en het aanleren van strategieën. 
Tijdens werkgeheugentraining wordt gestimuleerd om informatie actief vast te houden, mentale ordening aan te brengen, vlot te wisselen tussen taken en afleidingen te weerstaan. 

De coaches maken gebruik van de trainingen van Acoustic Pioneer om dit te bereiken.
Bij de aanvang van de training wordt een screening uitgevoerd om het niveau van auditieve verwerking en werkgeheugen in kaart te brengen.
De training app is zodanig opgebouwd dat het brein langzamerhand moeilijkere taken krijgt, zodat het werkgeheugen en/of auditieve verwerking steeds beter wordt en de verwerkingssnelheid bij de informatieverwerking verbetert. Daarnaast helpt het ook bij het vergroten van de cognitieve flexibiliteit.
De werkgeheugentraining is een effectieve aanpak die een positieve impact heeft op het leren en de ontwikkeling van kinderen. 

Inmiddels hebben meerdere kinderen, maar ook volwassenen (bijvoorbeeld met Long Covid), baat gehad bij het trainingsprogramma.