Taalstoornis t.g.v. een neurologische aandoening – Afasie Door afasie ontstaan er problemen met het spreken, het lezen en het schrijven. Dit veroorzaakt stoornissen in de communicatie. Naast het spreken en begrijpen kunnen er problemen zijn bij het lezen en schrijven. Het lezen van een boek of het volgen van een ondertiteling op de televisie is dan moeilijk en soms zelfs onmogelijk. Wat kunnen wij voor u betekenen? Voor meer informatie over afasie kunt u terecht op Afasiecentrum en Hersenletsel. Afasie bij Dementie – Taalstoornis t.g.v. neurologische aandoening Een Primair Progressieve Afasie (PPA) is een vorm van dementie die zich in eerste instantie uit in taalproblemen. De hierboven beschreven kenmerken kunnen leiden tot problemen. Problemen die kunnen ontstaan zijn:
Afasie is een taalstoornis die ontstaat door hersenletsel in de linker hersenhelft. Lees meer
De ernst en omvang van de afasie zijn onder andere afhankelijk van de plaats en de ernst van het hersenletsel, het vroegere taalvermogen, iemands persoonlijkheid en zijn algehele gezondheid.
Het kan zijn dat het taalbegrip is aangedaan. De persoon met afasie kan daardoor bijvoorbeeld alleen trefwoorden begrijpen en
deze gaan interpreteren. Vooral bij ingewikkelde zinnen kan dit misverstanden opleveren.
Sommige mensen met afasie kunnen taal wel goed begrijpen, maar hebben moeite met het vinden van de juiste woorden of met het formuleren van goede zinnen. Het komt regelmatig voor dat de persoon met afasie een ander woord zegt dan hij eigenlijk bedoelt.
Ook komt het voor dat de persoon met afasie wél veel spreekt, maar dat wát hij /zij zegt, voor de gesprekspartner niet of moeilijk te begrijpen is.
Het herstel van de taal- en spraakproblemen vindt voornamelijk plaats in de eerste drie tot zes maanden na de beroerte.
In deze periode is veel logopedische therapie en oefening belangrijk.
Wij zullen eerst een onderzoek afnemen naar het begrijpen en uiten van de gesproken en geschreven taal. Zo kunnen wij in beeld brengen hoe de communicatie van de persoon met afasie met zijn omgeving (partner, familie) verloopt.
De resultaten worden met u en uw naasten besproken. Wij geven u voorlichting en adviezen.
De behandeling is gericht op de individuele problematiek. Er worden oefeningen gedaan om het begrijpen, spreken, lezen en
schrijven te verbeteren. Ook wordt de persoon met afasie en zijn/haar naaste(n) geleerd, hoe zij op een andere manier met elkaar kunnen communiceren.
Het kan zijn dat een communicatiehulpmiddel zinvol is. Wij zullen u hierover adviseren en begeleiding bieden daar waar gewenst.
Er zijn meer dan 50 soorten dementie. Elke vorm van dementie heeft zijn eigen kenmerken. In geval van Alzheimer heeft iemand bijvoorbeeld moeite met het geheugen, of kan iemand moeilijk uit zijn woorden komen. Iemand met een vasculaire dementie heeft weer moeite met het verwerken van informatie. De meeste klachten hebben te maken met denken, het geheugen, dingen doen en gevoelens. Veel voorkomende kenmerken van dementie zijn:
– de weg kwijtraken
– spullen kwijtraken
– moeite met praten
– moeite met dagelijkse dingen
– moeite met apparaten bedienen (mobiele telefoon, computer, etc.)
– minder contact met anderen
– verandering in gedrag (angstig, in de war of depressief)
Omdat hier relatief weinig over bekend is wordt PPA vaak pas (te) laat gesignaleerd. Dit is spijtig. Des te vroeger de problemen (h)erkend worden, des te meer wij voor de persoon met een PPA kunnen betekenen. De kenmerken van een PPA verschillen per persoon. Onderstaande kenmerken kunnen zich voordoen:
– woordvinding problemen
– het gebruik van verkeerde woorden:”stoel” ipv “tafel” of ‘voek’ ipv ‘boek’
– moeizame, haperende spraak
– regelmatig gebruik van woorden als ‘dinges’ of ‘dat daar’
– moeite met het maken van goede zinnen
– spraakdwang: continu blijven spreken
– (regelmatig) zichzelf verbeteren
– vergeten waar het gesprek over ging, afdwalen, blijven hangen of juist stilvallen
– regelmatig dezelfde woorden of uitdrukkingen gebruiken
– de omgeving minder goed begrijpen
– er is meer of minder uitleg nodig dan voorheen
– moeite met schrijven
– moeite met lezen
– zich niet goed kunnen uiten
– onvoldoende of niet begrepen worden
– gesprekken niet kunnen volgen
– vragen onvoldoende begrijpen, waardoor er miscommunicatie ontstaat
– zich afsluiten tijdens gesprekken
– vermeden worden
Bovenstaande kan ontaarden in een sociaal isolement voor de persoon met PPA.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Indien er sprake is of lijkt te zijn van taalproblemen bij dementie, kunnen wij dit nader onderzoeken. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek kunnen wij u of uw naaste voorzien van adviezen om de communicatie te vergemakkelijken. Daarnaast is het mogelijk om samen met u of uw naaste een communicatie hulpmiddel uit te zoeken en/of te ontwikkelen. Tenslotte is het mogelijk om een (kort) persoonlijk trainingsprogramma te starten.
Al deze mogelijkheden kunnen bijdragen aan het verminderen van eventuele communicatieproblemen op korte en lange termijn. Meer informatie over dementie vindt u op de website van Alzheimer Nederland.
Sraakproblemen t.g.v. een neurologische aandoening – Dysartrie (Parkinson, CVA, ADCA, ALS, MS, Oncologie) Bij een dysartrie door een beroerte is er vaak sprake van een verlamming van (een deel van) één kant van het aangezicht, waardoor de mimiek verandert. Speekselverlies of slikproblemen kunnen het gevolg zijn (zie voor meer informatie ‘slikproblemen bij volwassenen’).
Een dysartrie is een spraakstoornis, die wordt veroorzaakt door een beschadiging van het zenuwstelsel. Lees meer
Oorzaken van een dysartrie zijn bijvoorbeeld een beroerte (CVA), een hersentumor, een ongeval, een spierziekte zoals ALS, MS
of een neurologische aandoening zoals de ziekte van Parkinson of ADCA. Deze aandoeningen komen voornamelijk voor bij
volwassenen en ouderen, maar ook bij kinderen en jongeren kan een dysartrie ontstaan. Lees meer
De communicatie bij personen met een dysartrie is bemoeilijkt doordat hij/zij moeilijk te verstaan is. Dit kan komen door een onduidelijke uitspraak, een te zachte en/of hese stem, door een eentonig of nasaal (door de neus) stemgeluid of een combinatie hiervan.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wij zullen onderzoek doen naar het gevoel en het functioneren van de spieren in de mond en van het gezicht. Ook wordt de stem en de verstaanbaarheid beoordeeld.
De behandeling is gericht op het verbeteren van de verstaanbaarheid. U leert optimaal gebruik te maken van uw mogelijkheden. Vanuit een juiste, symmetrische lichaamshouding worden mondmotoriek (belangrijk bij het eten, drinken en het spreken), de uitspraak, de ademhaling en de stemgeving behandeld. Wij geven u en uw naasten adviezen. De resultaten van de behandeling zijn mede afhankelijk van de ernst en de aard van de ziekte of aandoening.
Wanneer spreken en verstaanbaar zijn niet (meer) lukt, kunnen wij samen met u een geschikt ondersteunend communicatiemiddel zoeken. Dit kan een gebaren- of tekensysteem zijn of een elektronisch communicatiehulpmiddel.
Spraakstoornis t.g.v. een neurologische aandoening – Apraxie
Iemand met een spraakapraxie heet moeite met het bewust uitspreken van klanken, woorden en zinnen. Lees meer
Bij een verbale apraxie kan het schema voor het programmeren van de spraak niet meer goed worden gebruikt.
De spieren werken nog goed maar het aansturen van de spieren geeft problemen. De oorzaak van dit probleem is hersenletsel,
zoals een beroerte, een trauma door een ongeluk of een hersentumor.
Het meest opvallende kenmerk bij een verbale apraxie is het voortdurende zoeken naar de juiste articulatieplaats van klanken.
Het zijn niet altijd dezélfde woorden of klanken die problemen geven. De ene keer lukt een woord niet, de andere keer wel.
Het kunnen steeds andere woorden zijn die problemen geven.
De ernst van een verbale apraxie kan variëren van helemaal niet meer kunnen spreken tot lichte articulatieproblemen die
slechts zo nu en dan optreden. Een verbale apraxie kan ‘geïsoleerd’ voorkomen, of samen met een afasie of een dysartrie.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wij onderzoeken de spraak, de verstaanbaarheid en de mondmotoriek. Nader onderzoek door een medisch specialist kan nodig zijn.
In overleg met u stellen wij een behandelplan op. Voor de behandeling van verbale apraxie bestaan diverse behandelmethoden.
Bij een ernstige verbale apraxie wordt vaak zo snel mogelijk een alternatief communicatiemiddel gezocht, afhankelijk van uw mogelijkheden en wensen. Voorlichting is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Wij zullen uw naasten adviezen geven
over hoe zij u kunnen ondersteunen bij het spreken.
Slikproblemen – dysfagie (Parkinson, CVA, ADCA, ALS, MS, Oncologie)
Slikstoornissen kunnen ontstaan door veranderingen in de structuren van de mond, de keel en het strottenhoofd. Lees meer
Slikstoornissen hebben zowel lichamelijke als sociale gevolgen. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld verslikken,
moeite met kauwen, het blijven hangen van voedsel, ongewenst gewichtsverlies of longontstekingen.
Sociale gevolgen van slikproblemen zijn bijvoorbeeld dat het nuttigen van een diner in een restaurant kan lastig zijn en dat
het plezier in het eten en drinken kan verdwijnen.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wij kunnen d.m.v. een slikonderzoek de oorzaak van het slikprobleem vaststellen. Het logopedisch onderzoek kan worden
uitgebreid met een onderzoek door een KNO-arts en/of een radioloog. Wij stellen in overleg met u een behandelplan op.
Regelmatig wordt een persoon met slikproblemen besproken in een multidisciplinair team. Dit houdt in dat samen met u,
de behandelende arts, de diëtist, de ergotherapeut en eventuele verzorging, het behandelplan wordt besproken.
Het doel van de interventie kan zich richten op het verminderen van het risico op verslikken, het verbeteren van de
voedingstoestand of het met meer plezier eten en drinken. De behandeling kan zich richten op het aanleren van compensatiestrategieën of het trainen van specifieke spieren. Daarnaast worden adviezen aan u en uw naaste(n) gegeven met betrekking tot bijvoorbeeld de houding tijdens de maaltijd, de consistentie van het voedsel en de wijze van aanbieden.
De resultaten van de slikbehandeling zijn in grote mate afhankelijk van de ernst en aard van de slikstoornis.
Soms blijven er beperkingen bestaan, waardoor bijvoorbeeld een bepaalde voedselbereiding noodzakelijk is (aanpassen van de consistentie). Voor meer informatie over slikstoornissen:
Slikklachtenkaart – Help mee aan een optimale behandeling van uw slikklachten
Folder – Over het slikorgaan en slikproblemen
Video – Logopedie en slikproblemen bij ouderen
Video – Slikken van medicijnen
Stemproblemen Oorzaken van stemproblemen; 2. Verkeerd stemgebruik 3. Heesheid door irriterende stoffen 4. Lichamelijke conditie Wat u zelf kunt doen tegen heesheid: Wat kunnen wij voor u beteken?
Heesheid ontstaat wanneer er sprake is van niet goed functioneren van de stembanden. Lees meer
oorzaken zoals een infectie, verkeerd stemgebruik, blootstelling aan irriterende stoffen of een verminderde lichamelijke conditie.
Vaak genezen de klachten spontaan, maar als de klachten langer dan 6 weken aanhouden is het verstandig een
KNO-arts te bezoeken.
1. Infectie
De meest voorkomende oorzaak van een hese stem is een ontsteking. Denk dan aan een verkoudheid die veroorzaakt wordt door virussen. Vaak neemt de heesheid vanzelf weer af als de infectie is genezen.
Soms klinkt de stem hees door het niet goed gebruiken van de stembanden tijdens het spreken. De reden hiervan is niet altijd te achterhalen. Soms worden bij patiënten met stemproblemen géén afwijkingen aan de stembanden gevonden.
De stembanden kunnen geïrriteerd raken door roken of langere blootstelling aan irriterende dampen. Heesheid kan in een enkel geval ook veroorzaakt worden door een allergie.
Bij het ontstaan van heesheid kan de lichamelijke conditie een rol spelen. Bij vermoeidheid wordt de stem vaak niet krachtig genoeg gebruikt. Ook kunnen emoties een oorzaak van verkeerd stemgebruik zijn, bijvoorbeeld door een te hoge spierspanning.
Probeer de stem niet te forceren wanneer u verkouden bent.
Probeer zo min mogelijk te kuchen, schrapen, fluisteren en schreeuwen.
Rustig spreken; als u te gehaast spreekt, heeft u geen tijd om uw stembanden op de juiste manier te gebruiken.
Niet roken; dit is erg slecht voor de stembanden.
Door uw neus ademen en voldoende water of ander vocht drinken; als uw slijmvlies uitdroogt, is het kwetsbaar.
Wij doen onderzoek. In overleg met u stellen wij een behandelplan op. In de behandeling wordt aandacht besteed aan lichaamshouding, ademhaling en aan een ontspannen manier van stemgeven door middel van verschillende stemtechnieken.
Ook wordt bekeken hoe uw stemgebruik in het dagelijks leven is, om zodoende advies op maat te kunnen geven.
Wij rijken u adviezen aan voor een goede stemhygiëne.
Wilt u meer weten over uw stem, dan kunt u hiervoor terecht op www.stemplatform.nl. Hier vindt u informatie over
veelvoorkomende ziektebeelden van de stem.
Brok in de keel – Globusgevoel
Een ‘brok in de keel” komt vaak voor. Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Lees meer
Het globusgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaat de neiging steeds te schrapen, te kuchen of
vaak te slikken. Hierbij kan altijd wel wat slijm geproduceerd worden. Van een globusgevoel wordt gesproken als er geen
lichamelijke afwijking gevonden wordt die de klacht kan verklaren. Als er wel een lichamelijke aandoening is, zal de last van een
brok in de keel zich voordoen bij de maaltijd (slikproblemen) en kan de stem schor of hees zijn.
Oorzaken:
– Spierspanning
Tijdens het slikken, maar ook bij schrapen en kuchen, worden bepaalde keel- en halsspieren aangespannen. U kunt dat bijvoorbeeld zien aan de adamsappel (het vooruitstekend bovenste gedeelte van het strottenhoofd), die bij de slikbeweging op en neer gaat.
Als de spieren gespannen blijven, kan dit tot gevolg hebben dat een brok in de keel gevoeld wordt. Als u minder gespannen bent,
heeft u vaak minder last.
– Gevoel van slijm in de keel
Het globusgevoel kan ook ervaren worden als een slijmgevoel in de keel. Normaal neusslijmvlies produceert elke dag veel slijm, dat regelmatig wordt doorgeslikt. Daarbij produceren we voortdurend speeksel. In totaal gaat het om een paar liter vocht per dag die we doorslikken zonder het te weten. Wanneer u zich deze productie van slijm en vocht bewust wordt, kunt u dit als een brokgevoel ervaren.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wij kunnen door massage/ larynxmanipulatie/ stretching van de spieren in de hals, nek, kaak en mondbodem ontspanning realiseren. Dit zorgt ervoor dat het globusgevoel en/of de pijnklachten verminderen of verdwijnen. Daarnaast passen we Lax Vox toe. Dit zorgt voor ontspanning in uw hals/keel.
Hyperventilatie
Symptomen van hyperventilatie die vaak genoemd worden zijn; duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen. Lees meer
Hyperventilatie hangt veelal samen met onderliggende spanningen. Soms is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor het ontstaan, zoals een verkeersongeval of het overlijden van een naaste. Vaak echter is er sprake van gevoelens van angst en onzekerheid. Hyperventileren kan ook uitsluitend een verkeerde ademgewoonte betreffen. Tenslotte kunnen hyperventilatieklachten optreden als er te snel en vrijwel zonder pauzes gesproken wordt.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wij doen onderzoek naar ademgewoonten in rust en tijdens spreken. Samen met u wordt de afwijkende wijze van ademen en alles
wat daarmee in verband staat in kaart gebracht en behandeld.
Tijdens de behandeling krijgt u inzicht in de problemen die met hyperventilatieklachten samenhangen en leert u deze anders te hanteren volgens de RET (Rationeel Emotieve Therapie). U krijgt inzicht in uw denken, voelen en handelen waardoor een opkomende aanval tijdig onderkend kan worden en daardoor voorkomen kan worden. Er wordt een functioneel en evenwichtig adempatroon in rust, tijdens spreken en andere lichamelijke inspanning aangeleerd. Algemene ontspanningsoefeningen maken deel uit van de behandeling.
Gehoor
Bij slechthorendheid kan het leren spraakafzien de communicatie met anderen verbeteren/vergemakkelijken. Lees meer
Als u moeite heeft met het verstaan van spraak, ondanks het gebruik van hulpmiddelen zoals een hoortoestel of Cochleair
Implantaat (CI), dan kan spraakafzien de communicatie verbeteren.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wij leren u spraakafzien. U leert klanken van iemands mond ‘lezen’. Daarbij zijn non-verbale signalen zoals gezichtsuitdrukkingen
en lichaamstaal een zeer belangrijk onderdeel.
U leert communicatiestrategieën te gebruiken waardoor u optimaal kunt spraakafzien.
Bovenmatig boeren- Aerofagie of Supragastrisch boeren
Oorzaken zijn Aerofagie of Supragastrisch boeren. Aërofagie betekent letterlijk ‘lucht slikken’. Lees meer
Mogelijke oorzaken van Aërofagie zijn:
– verkeerde coördinatie tussen ademen en slikken
– het regelmatig wegslikken van maagzuur
– koolzuurhoudende dranken
– te snel eten
– veel drinken bij de maaltijden
– veel kauwgom kauwen
– roken
– verkeerd adempatroon
Mogelijke oorzaken van Supragastrisch boeren zijn:
– Kaak klemmen
– Een onaangenaam gevoel in de borststreek
– Het gevoel van een brok in de keel (Globusgevoel)
– Hyperventilatie
– Spanningen in het lichaam
– Verkeerde houding
– Stress
– Verkeerde gewoontes
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Als u een van de mogelijke oorzaken van Aërofagie of Supragastrisch boeren herkent, kunt u deze natuurlijk eerst zelf aanpakken
door de oorzaak uit te schakelen. Wij kunnen u helpen bij het aanleren van een juiste coördinatie tussen ademen en slikken of
het aanleren van de juiste ademtechniek tijdens spreken.
Stotteren
In Nederland stotteren circa 175.000 mensen, waarvan 20.000 ernstig. Er zijn veel vormen van stotteren. Lees meer
Een volwassen stotteraar zal dit bekend in de oren klinken. Het stotteren is bij hen immers al behoorlijk ingesleten.
Het stotteren is mogelijk geaccepteerd en staat in het dagelijks leven niet in de weg.
Maar stotteren kan ook een als behoorlijke ballast worden ervaren. Stotteren wordt wel vergeleken met een ijsberg.
Het openlijk stotteren met daarbij blokkades, herhalingen en ongewilde pauzes tijdens het spreken is goed merkbaar/hoorbaar,
dus ‘boven water’. Daarnaast bestaat er het zogenaamde verborgen stotteren. Dit stotteren blijft voor de buitenwereld onzichtbaar, maar kan een belangrijkere plaats innemen dan het openlijk stotteren. Het gaat over het vermijden van moeilijke woorden, spreekangst en de onzekerheidsgevoelens. Deze laatste verschijnselen blijven als het ware ‘onder water’ en vormen daarmee het onderste gedeelte van de ijsberg.
Wat kunnen wij betekenen?
Middels onderzoek wordt het stotteren in kaart gebracht:
– het hoor- en zichtbare stotteren
– eventueel vermijdingsgedrag
– de emoties omtrent stotteren
– de gedachten/overtuigingen omtrent stotteren
– de invloed op de communicatie en interactie met andere mensen
Binnen de therapie gaan we samen ‘op zoek naar de vloeiendheid’. Welke factoren lokken vloeiendheid uit?
Welke factoren beïnvloeden het stotteren? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat negatief beïnvloedende factoren verminderen/verdwijnen en positief beïnvloedende factoren groeien? Dit betekent dat stottertherapie maatwerk is. De therapie wordt op je afgestemd.
Vaak kan het een grote drempel zijn om naar een logopedist te gaan vanwege schaamtegevoelens.
Bij volwassen mensen die hinder ondervinden van het stotteren kan een logopedist helpen het stotteren te verminderen door te
werken aan het geheel. Er wordt aandacht besteed aan het omgaan met het stotteren in verschillende communicatie situaties, de mindset en aan adem- en spreektechnieken die de vloeiendheid bevorderen.
Het kan de eerste stap zijn op weg naar een prettigere manier van communiceren.
Broddelen
Broddelen is een stoornis in het spreken waardoor het spreken moeilijk verstaanbaar is. Lees meer
Vaak worden klanken weggelaten of in elkaar geschoven (bijvoorbeeld ‘tevisie’ in plaats van ‘televisie’ of ‘duilijk’ in plaats van ‘duidelijk’). Klanken kunnen ook worden omgedraaid (‘versnelde verkering’ in plaats van ‘verkeerde versnelling’) of worden delen
van woorden herhaald.
Ook stopwoordjes, snelle woordherhalingen en klankherhalingen zijn signalen van broddelen. Daarnaast zijn er vaak moeilijkheden met het formuleren van gedachten, zowel mondeling als schriftelijk.
Hierbij kunnen vreemde zinsstructuren en woordvindingsmoeilijkheden voorkomen.
Broddelen is een stoornis in de communicatie. Broddelen kán samen gaan met hyperactiviteit en een slechte concentratie,
maar dit hoeft niet. De luisteraar kan de persoon die broddelt vaak moeilijk verstaan en kan reageren met: “Wat zeg je?”.
Doordat er bij broddelen herhalingen van woorden en klanken optreden, lijkt het soms op stotteren.
Broddelen en stotteren gaan ook vaak samen. De symptomen van broddelen zijn niet specifiek zoals bij stotteren en zijn daardoor minder opvallend. De belangrijkste kernkarakteristiek van broddelen is een (te) hoge of (te) onregelmatige spreeksnelheid.
De oorzaak van broddelen ligt vaak aan een onvoldoende rijping van het centraal zenuwstelsel. De spraak- en taalontwikkeling verloopt daardoor niet evenwichtig. Vaak is er sprake van een erfelijke component.
Kenmerken van broddelen
Eén of meerdere van onderstaande kenmerken zijn opvallend:
– Snel en haastig spreken.
– Zinnen vervormen en/of niet afmaken.
– Woorden en lettergrepen herhalen.
– Veel stopwoordjes zoals ‘euh…euh’ of ‘nou…nou’.
– Moeite met het vinden van woorden.
– Eentonig spreken of spreken met onbeheerste stem.
– Ademhalen op verkeerde momenten in de zin.
– Moeite met lezen en schrijven.
– Inslikken van klanken en delen van woorden.
De ernst van broddelen wordt bepaald door:
– Het aantal verschillende verschijnselen.
– De frequentie waarmee deze verschijnselen optreden.
Door vermoeidheid, de complexiteit van de boodschap die de spreker wil overbrengen of bepaalde stress kan broddelen toenemen.
Op latere leeftijd kan broddelen een nadelige invloed hebben op de carrière van de persoon die broddelt.
Dit geldt dan vooral voor mensen die broddelen en een spreekberoep hebben, zoals bijvoorbeeld verkoper.
Wat kunnen wij betekenen?
Bij (jong)volwassenen richt de behandeling zich vooral op bewustwording van de eigen spraak, uitspraaktraining, training in
correct formuleren en ritme-, adem- en intonatietraining. Het resultaat van de behandeling hangt af van de ernst van het
broddelen, doorzettingsvermogen, concentratievermogen en motivatie.
Doe bij een vermoeden van broddelen de zelftest.
Taalontwikkelingsstoornis (TOS) volwassenen
Iemand met een TOS kan vaak niet (goed) op bepaalde woorden komen. Lees meer
Het is een onzichtbare handicap. Gelukkig wel een handicap waarmee je kan leven en levenservaring maakt het steeds makkelijker
om te leren hiermee om te gaan. Deze levenservaring en verdere ontwikkeling op taalgebied zorgen er ook voor dat TOS bij volwassenen minder wordt waargenomen. Bij drie procent van de volwassenen is sprake van TOS (Bij vijf procent van de kinderen).
Bij de overige twee procent is de taalontwikkelingsachterstand zodanig ingelopen dat er sprake is van een normaal taalgebruik, ondanks dat dit taalgebruik misschien nog iets achterloopt ten opzichte van het intelligentieniveau.
Afwijkend Slikken
Bij afwijkend slikken ligt de tong vaak laag onder in de mond. De tong wordt dan tegen of tussen de tanden geperst. Lees meer
Tijdens het spreken kan de tong ook tegen of tussen de tanden komen bij de tongpuntklanken. Er is dan sprake van slissen (bij de /s/, maar het kan eveneens bij de /t/, /z/, /d/, /l/, /n/ en /r.). Het spreken wordt er vaak onduidelijk van.
Oro-Myofunctionele Therapie is een oefentherapie die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren
van de spieren in en om de mond. Hierdoor kan de stand van het gebit positief veranderen.
Het doel van OMFT bij Logopedie Oost Gelre
– Het afleren van afwijkend mondgedrag
– Het aanleren van de correcte tongpositie
– Aanleren van een correcte slik
– Het aanleren van een juiste uitspraak
Bij gehoorproblemen kan spraakafzien worden aangeleerd en communicatiestrategieën worden gegeven.
WhatsApp ons